Πούρα

«…Μάλλον είμαστε και το μοναδικό σημείο πώλησης πούρων στην Ελλάδα που έχει μια μεγάλη ποικιλία μόνο με κουβανέζικα πούρα αφού η γνώση μας μάς επέτρεψε να φέρουμε όχι μόνο τα ακριβά brands, αλλά και τα οικονομικότερα κουβανέζικα πούρα της αγοράς….»

«Αν δεν επιτρέπονται τα πούρα στον παράδεισο, τότε δεν θέλω να πάω»Μαρκ Τουέιν , Αμερικανός συγγραφέας

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΠΟΥΡΑ…

Το πούρο κατέχει μοναδική θέση στην ιστορία, ξεπερνά οποιαδήποτε σύνορα και συνδέει ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων, κατέχοντας σημαντική θέση στην ζωή τους.

Από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα ο καπνός του πούρου είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που αγκαλιάζει σαν μυστικό νέφος ιστορίες και προσωπικότητες.

Όταν η Βασίλισσα  Βικτώρια πέθανε – δεν  επέτρεπε να καπνίζουν στο παλάτι – η πρώτη φράση που βγήκε από το στόμα του διαδόχου της, Εδουάρδου  ΙΙ, φανατικό καπνιστή πούρων, ήταν … ’’ Κύριοι τώρα μπορούμε να καπνίσουμε.»

Ο Τζον Κέννεντι, ίσως ο πιο φημισμένος Αμερικανός Πρόεδρος της  σύγχρονης εποχής, έδειξε πόσο σημαντικό ήταν  γι’ αυτόν η απόλαυση  ένος  πούρου.

Το πρώτο πράγμα που έκανε πριν υπογράψει  τον αποκλεισμό της Κούβας, ήταν να στείλει άνδρες της μυστικής υπηρεσίας, να αγοράσουν όλα τα πούρα  Η.Upmann, Petit Corona, από την Ουάσιγκτον και τα περίχωρα της, για να έχει απόθεμα από την αγαπημένη του μάρκα πούρων, με δεδομένο τον  επικείμενο αποκλεισμό εισαγωγών  από  την Κούβα.

Ένας θαυμαστής  του Σίγμουντ Φρόυντ, έβαζε ένα αναμμένο πούρο στα δάχτυλα του αγάλματος του, κάθε μέρα, επί  δεκαετίες.

Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πρώτος  ποιητής που αφιέρωσε ωδή στο πούρο, το οποίο υπήρξε σύμβολο του ρομαντισμού για πολλά χρόνια.

Ο Ερνεστ Χεμινγουέι, άφησε στην Αβα Γκαρνερ την ετικέτα του πούρου του, σαν ανάμνηση της πρώτης τους συνάντησης.

Οι Λένιν, Πρίγκηπας Ρενιέ, Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ελι Ροθτσαϊλντ,  Μαρκ Τουέιν,  Τσάρλι Τσάπλιν, Αλφρντ Χιτσοκ, Αρνολντ Σβατζενεγκερ, Τζακ Νίκολσον και Μαικλ Τζόρνταν, είναι μερικοί  από τους πιο γνωστούς λάτρεις του πούρου.

Η Αικατερίνη η Μεγάλη, η Βιρτζίνια Γούλφ, Μάρλεν Ντίτριχ, Σάρα Στόουν, Ντέμι Μουρ, είναι μερικές από τις  πιο  γνωστές  γυναίκες, λάτρεις του πούρου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΡΟΥ…

« Η λέξη πούρο βγαίνει από την λέξη “Ciquar “ , όπως  αποκαλούσαν οι Μάγια και οι Αζτέκοι τον “πρόγονο” του σημερινού πούρου.

Από την λέξη “Ciquar” προέκυψε σύντομα η λέξη “ Cigar” και αργότερα “Cigarre”.

Έτσι  αποκαλούσαν οι Ευρωπαίοι  το πούρο δίνοντάς του τον αρχικό χαρακτηρισμό «κάτι εύφλεκτο με ωραία γεύση και ωραίο άρωμα.»

Δύο ναύτες του Κολόμβου  οι οποίοι είχαν αγκυροβολήσει στην Κόλμπα, την σημερινή  Κούβα είδαν γηγενείς κατοίκους που έφτιαχναν ραβδιά από αποξηραμένα φύλλα καπνού τα οποία στη συνέχεια άναβαν από την μία πλευρά και ρουφούσαν από την άλλη.

Έτσι οι δύο αυτοί ναυτικοί του Κολόμβου , ο Ροδρίγο ντε Χέρεθ και ο Λούις ντε Τόρες , έγιναν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που γνώρισαν την διαδικασία καπνίσματος μιας αρχικής μορφής πούρου.

Η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη στην οποία παρασκευάστηκαν πούρα , ήταν η Σεβίλλη , το 1676 στην ανδαλουσιανή πανεπιστημιούπολη, το τόπο γέννησης των πούρων.Το 1731 ιδρύθηκαν στην Σεβίλλη οι βασιλικές βιομηχανίες πούρου.

Το 1788 στο Αμβούργο της Γερμανίας δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο πούρων από τον Χάινριχ Σλότμαν που είχε σπουδάσει την τέχνη του πούρου στην Σεβίλλη.

Στην Μάλαγα της Ισπανίας γεννήθηκε ένα αγόρι το οποίο στην αρχή επειδή δεν κουνιόταν καθόλου, το νόμιζαν νεκρό. Ο γιατρός άναψε ένα πούρο και φύσηξε τον καπνό στο πρόσωπο του νεογνού. Αμέσως το κλάμα του νεογνού αντήχησε σε ολόκληρο το δωμάτιο.

Το όνομα του νεογέννητου ήταν Πάμπλο Πικάσο.

Η ιστορία του πούρου ταξιδεύει στον χρόνο και φτάνει στην Κούβα με την κατάκτηση της από τους Ισπανούς.

Η μάρκα πούρων Χοσέ Μαρτί, προέκυψε από τον ομώνυμο συγγραφέα που συμμετείχε στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας του από την κυριαρχία των Ισπανών.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΠΟΥΡΟΥ

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός πούρου αποτελούνται από

την γέμιση (filler)

το εσωτερικό φύλλο τυλίγματος (binder), και το εξωτερικό φύλλο τυλίγματος (wrapper).

Η γέμιση (filter) είναι η καρδιά κάθε πούρου και καθορίζει την γεύση και τα αρώματα.

Το εσωτερικό φύλλο τυλίγματος  (binder) , έχει κυρίαρχο ρόλο στην γεύση του πούρου

Το εξωτερικό φύλο τυλίγματος (wrapper) είναι ο κυρίαρχος φορέας του αρώματος και τη γεύσης

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΥΡΑ

Οι δυο πιο χαρακτηριστικές μορφές που έχουν συνδέσει την εικόνα τους και την Κούβα με το πούρο είναι ο Φιντέλ Κάστρο και ο υπασπιστής του Τσέ Γκεβάρα.

Είναι πάμπολλες οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Τσέ Γκεβάρα, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της Κούβας, με ένα πούρο στο στόμα: Το Trinidad Fundadores, το οποίο θα το βρείτε στο Aroma Earth Products.

Οι φήμες θέλουν το πιο αγαπημένο πούρο του Τσε Γκεβάρα να είναι το Cohiba, μεγάλη συλλογή από τα οποία επίσης θα βρείτε στο κατάστημά μας.

Η επίσημη κρατική εταιρία της Κούβας η οποία ιδρύθηκε από την εποχή του Τσέ Γκεβάρα  είναι η Habanos , η οποία και παράγει όλο σχεδόν το σύνολο των κουβανέζικων πούρων.

Η αντίθεση στην φιλοσοφία και τον μύθο που συνοδεύει ένα πούρο είναι χαρακτηριστική ανάμεσα στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο και στην κομμουνιστική Κούβα.

Για τον δυτικό κόσμο , το πούρο είναι συνυφασμένο με την πολυτέλεια  και τον εορτασμό κάποιου χαρμόσυνου γεγονότος ..

Για την Κούβα  το κάπνισμα του πούρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εργατική τάξη και το προλεταριάτο.