Αρωματικά φυτά – βότανα

«…αρωματικά φυτά και βότανα, από τους μοναχούς της ευλογημένης γης του Αγίου Όρους…»

Μελισσσόχορτο
Η πιο συνηθισμένη χρήση του μελισσόχορτου είναι ως αφέψημα, χρησιμοποιώντας τα φύλλα και τα άνθη του φυτού. Είναι χωνευτικό, τονωτικό για τον οργανισμό, εφιδρωτικό, βοηθάει στην τόνωση της καρδιάς και είναι ένα εξαιρετικό ηρεμιστικό. Εξωτερικές πλύσεις με το αφέψημα, κάνουν καλό στην επιδερμίδα και χαλαρώνουν τα νεύρα. Λέγεται και «φυτό της μακροζωίας».

herbsv1Μαντζουράνα
Το αφέψημα της μαντζουράνας (από τα φύλλα και τα άνθη του φυτού) έχει εφιδρωτικές, αντισπασμωδικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Σε περίπτωση σπασμωδικού βήχα ή κοκίτη, παίρνουμε βαθιές εισπνοές πάνω από το σκεύος που βράζει το αφέψημα. Οι κομπρέσες με ζεστό αφέψημα μαντζουράνας, καταπραΰνουν τους ρευματικούς πόνους, τα πρηξίματα και τους κολικούς.

Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο έχει ιδιότητες αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι, το φασκόμηλο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες. Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.

Φλισκούνι
Δρα ως χολαγωγό, αντιδιαρροϊκό, σπασμολυτικό. Το έγχυμα των νωπών φύλλων δίνει ένα εξαιρετικό αντιφυσητικό τσάι. Έχει επίδραση επί του ήπατος, κατά της διάρροιας και κυρίως εναντίον των μυϊκών συσπάσεων (κράμπες). Είναι ευστόμαχη και βοηθά σε περιπτώσεις γαστραλγιών, εντεραλγιών και οδονταλγιών. Δρα κατά των νευρικών εμέτων, των μητρόπονων, ιλίγγων και ημικρανίας. Το έγχυμα του βοτάνου είναι χρήσιμο για πλύση πληγών που πυορροούν. Σε γαργάρες κάνει καλό σε παθήσεις του ρινοφάρυγγα, τον βήχα και γενικά ασθματικές και γριπώδεις καταστάσεις. Το μάσημα των νωπών φύλλων δρα ως αντιεμετικό και είναι χρήσιμο για να απαλλαγεί κανείς από τη μυρωδιά του σκόρδου.

Μαύρο τσάι του βουνού
Πολλοί το ταυτίζουν με αυτό που στα χωριά ονομάζουμε τσάι του βουνού. Δεν είναι όμως ακριβώς το ίδιο, αφού το εγχώριο τσάι του βουνού προέρχεται από διαφορετικό είδος φυτού. Γιατί να το επιλέξεις; Γιατί:

– Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο: Το Φθόριο, το γνωστότερο συστατικό της οδοντόκρεμας που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά για την φροντίδα των δοντιών και των ούλων μας, είναι φυσικό συστατικό του τσαγιού και χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στη στοματική κοιλότητα.

– Προστατεύει τα κόκκαλα: Περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας.

– Τονώνει το ανοσοποιητικό ή προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα: Το μαύρο τσάι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ουσίες (θειορουβικίνη και θειοφλαβίνες) με αντιμικροβιακή δράση.

-Προστατεύει την καρδιά: Τα αντιοξειδωτικά του μαύρου τσαγιού (φλαβονοειδή) μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), με αποτέλεσμα να ασκούν ευεργετική επίδραση στα αγγεία της καρδιάς.