Ποτά

«…μια μεγάλη συλλογή από ποτά με «ειδίκευση» στα αγαπημένα λικέρ και μοσχάτα….»

Ακοολούχα

Αλκοολούχο γενικά ονομάζεται οποιοδήποτε υγρό που περιέχει αλκοόλη. Συνηθέστερα όμως με τον προσδιορισμό αυτόν ονομάζεται το ποτό του οποίου συστατικό είναι η αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα, CH3-CH2-OH).

Τα αλκοολούχα ποτά ονομάζονται, επίσης, και οινοπνευματώδη και, λαϊκότερα, σπίρτα (από παραφθορά της λατινικής λέξεως spirit=οινόπνευμα).

drinksv1Ζυμούμενα

Παρασκευάζονται με αλκοολική ζύμωση αμυλούχου ή σακχαρούχου πρώτης ύλης. Τυπικοί εκπρόσωποι αυτού του τύπου ποτών είναι το κρασί και ο ζύθος (μπίρα). Ως συνέπεια του τρόπου παρασκευής τους, δεν έχουν την δυνατότητα να ανέβουν σε περιεκτικότητα άνω των 18 αλκοολικών βαθμών (σε υψηλότερες περιεκτικότητες αναστέλλεται η δράση των μυκήτων που προκαλούν την ζύμωση).

Αποσταζόμενα

Σε αυτό τον τύπο ποτών η αλκοολική ζύμωση της πρώτης ύλης ακολουθείται από απόσταξη σε ειδική συσκευή, τον αποστακτήρα (κοινώς αποκαλούμενη «καζάνι»). Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι τέτοιων ποτών είναι το τσίπουρο, το ούζο, η βότκα, το ουίσκι κ.ά.. Η συλλογή μας από σπάνια και εξαιρετικά οιίσκι, αλλά και τσίπουρα και ούζα από τα καλύτερα ελληνικά οινοποιία είναι βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσει.

Ηδύποτα

Τα ποτά αυτού του τύπου είναι εξ ολοκλήρου τεχνητής παρασκευής: Αναμιγνύονται προϋπολογισμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, νερού, αρωματικών και χρωστικών υλών (τις περισσότερες φορές μη φυσικής προέλευσης) και γλυκαντικών ουσιών. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτού του τύπου ποτών είναι τα διαφόρων τύπων λικέρ.

Το λικέρ είναι ένα ηδύποτο που φτιάχνεται από την απόσταξη οινοπνεύματος με την προσθήκη γεύσης φρούτων, κρέμας, βοτάνων, καρυκευμάτων, λουλουδιών ή ξηρών καρπών και διατίθενται προς πώληση έπειτα από την προσθήκη ζάχαρης ή άλλου γλυκαντικού (όπως σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη). Τα λικέρ είναι συνήθως πολύ γλυκά στη γεύση. Συνήθως δεν αφήνονται για πολύ καιρό μετά την ανάμειξη των υλικών τους, ωστόσο μπορεί να έχουν κάποιες περιόδους που αφήνονται για να δέσουν οι γεύσεις.

Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου τα αλκοολούχα ποτά συνήθως ονομάζονται «liquor» συχνά γίνεται σύγχυση με τα ηδύποτα λικέρ, όπως π.χ. στην περίπτωση του ποτού βότκα όταν έχει γεύσεις. Ο κύριος ίσως κανόνας για τη διάκριση είναι ότι τα ηδύποτα λικέρ είναι γλυκά και συχνά έχουν υφή σαν σιρόπι, ενώ τα άλλα αλκοολούχα ποτά (liquors) δεν παρουσιάζουν αυτό το χαρακτηριστικό. Τα πιο πολλά ηδύποτα λικέρ έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη (15–30% κατ” όγκο) σε σχέση με τα άλλα αλκοολούχα, ωστόσο μερικά περιέχουν μέχρι και 55% κατ” όγκο.

Σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, τα λικέρ καλούνται και cordials ή schnapps, ενώ σε πολλές χώρες που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία των Εθνών, με τον όρο cordial εννοείται ένα μη αλοολούχο σιρόπι από φρούτα που διαλύεται σε γεύση και καταναλώνεται ως αναψυκτικό χωρίς ανθρακικό. Στη Γερμανία και στη Σκανδιναβία, schnapps είναι ένα είδος μπράντι ή άκουαβιτ.

Οι ελληνικές οινοποιίες έχουν δημιουργήσει μοναδικά λικέρ, όπως μαστίχας, αμύγδαλου, μανταρινιού κλπ. τα οποία θα τα βρείτε στο κατάστημά μας.